“Патиланци” (“Палавници”) в Младост 3. Пример за обслужване “по български” и защо няма да отидем повече там…

… а и защо ли българите все повече ценят чуждите услуги, марки, стоки, места за отдих и почивка (а не за алкохолен туризъм).

Днес решихме с децата да отидем до “Патиланци” в Младост 3 (София, бул.Филип Аврамов). Преди поне 3-4 години бяхме ходили и не може да се каже, че бяхме очаровани, но за веднъж годишно можеше да се отиде по мой спомени.

Отидохме в ранния следобяд. Предвид четирите почивни дни имаше хора, но не чак толкова колкото в друг неделен ден сигурно. Не беше пълно със сигурност. Имаше доста свободни места по атракционите и местата за ядене/седене.

Пуснахме децата в детския кът – нещо от рода на малката джунгла или подобно. Не че нещо наподобяваше много на джунгла – детски кът. Не беше лош, но едно от децата донесе една плюшена играчка която изглеждаше като претърпяла няколко библейски потопа. Е случва се. Какичките които се грижеха за децата поне бяха вежливи.

Оказа се, че касата е нейде назад и не може да се плати директно на място  на детския кът. За 30 минути 3 лева на дете. За час 4 лева. Питаме ги ако пуснем децата за половин час да видят дали ще им хареса, може ли да си доплащаме само разликата до час или всеки 30 минути са по 3 лева (често се случва да влязат някъде децата, да се завъртят за 5-10 минути и като не им хареса да искат да си ходим или да искат да седят при нас в заведението; друг път пък се случва час и половина да искат да играят – и те не знаят какво ще им хрумне – нали са деца, а това е място за деца – трябва да са гъвкави, приветливи и добри с тях (поне)).

Та отговорът беше, че няма проблем и може да се доплати след като изтекат 30-те минути. Добре, отивам да търся касата плащам 6 лева за 2-те деца за 1/2 час и питам дали има проблем след това да се доплати – отговорът е “Не, няма проблем!”. Дават ми четири (? ! ?) пластмасови опърпани жетона и обратно към детската занималня. Давам жетоните, децата влизат.

Сядаме на столчетата до детския кът, оградата е доста олющена, но какво да се прави, явно не може да се спре бизнеса, за да се “поосвежи” малко. Дребни недостатъци.

Децата почват да играят. Всичко върви добре. Поръчваме една пица за децата като изгладнеят, води, сокчета. По някое време носят водите и сокчетата. Изтича половината час. Отивам до касата за заветните жетони. Касиерката се суети и чуди, от сините ли жетони да ми даде, от зелените ли… Аз пък от къде да знам? Минава някакъв господин с бяла коса и на сериозен брой години. Тя го пита и вместо очакваният отговор, той подхваща, че нямало такова нещо как да стане и “Ще си платиШ още 6 лева за половин час за двете деца!!!”. Вместо обещаното доплащане от 2 лева за втория половин час… Искат 6 лева. Отделно ми говори на “ти” въпреки, че за първи път се виждаме. Но това са стари навици за обръщения и т.н. който явно и от по-възрастните хора в БГ не трябва да очаквам вече нито да ползвам и аз… Помислих си на ум – Ай сиктир на чист български, това няма да стане 😉 И му казах, че няма да стане това което той ми казва и че и касиерката и момичето на детския кът ми потвърдиха, че не е проблем ако децата искат да си доплатим само разликата и да играят цял час. Той пак вече доста егневно “Ще си доплатиш пълната цена за половината час и това е!”.

Аз пък няма да търпя поредния български малоумен мухльо да си избива комплексите и това че е станал с гъза нагоре и да се държи с мен  като с “торба с пари” дето трябва да мълчи и да се брули докато има какво да дава.

Казах на децата да излизат и въпреки съпротивата и разочарованието излязоха. Чакахме си пицата още 10 минути, но така и не дойде. Решихме след това отвратително отношение да не седим повече и попитахме какво става с пицата.

Сервитьорката каза, че след още 10 (десет) минути щяла може би да е готова (без да попита дори в кухята зад нея – стандартен лаф) ???

Казах й че сме поръчали пицата преди поне половин час и не е нормално в полупразното заведение да трябва да чакаме над 40 минути за една пица.

Дойде някаква жена (само сервитьорката имаше табелка с име и длъжност, всички “други шефчета” са неразличими, но пък се намесват веднагическ) – и попита кога е поръчана пицата – сервитьорката каза преди половин час “преди другата пица”.

Опаа, друга пица (която може би е била готова и занесена, или и нея са я отказали, или и нея още чака някой гламав?). Та викам и аз вече нервно, не може повече да чакаме, искаме да си ходим. Е поне “се съгласиха” и сторнираха пицата (около 4 лева).

Та равносметката:

– искахме да оставим още 2 лева за половин час да играят децата и още 4 поне за пица (а може би и още някой сок, вода…). Тоест поне още 6 лева.

– заради застарелия чичко-началник на себе си и един подчинен, и “разбирането му” че видите ли пак някой иска да го преметне и тоя номер няма да мине, а за назидание “сега ще ги обруля още 4 лева, да им дойде акъла в главата”, реално “Патиланци” ще остане не само вместо с 4 лева повече, ще остане с 6 лева по-малко.

Но това е нищо. Загубиха ни като клиенти завинаги – а децата има още да растат и се оглеждахме за празнуване на рожден ден там ако ни хареса, можеше още поне няколко пъти да се излъжем да отидем. Е какво ли са за тях още приходи и клиенти. Те си имат достатъчно…

Потърсих телефон на управителя или някакъв начин за контакт с някой от фирмата да се оплача на място, а не да споря с господина с бялата коса. То с телевизор не се спори. Никакъв шанс. Грам телефон нямаше по табели и т.н. Носех си смарт-телефона, влязох и намерих телефоните им в интернет. Звънях на 02-9744839 поне 1 минута и никой не вдигна. Както казват хамериканците добрият “customer service” е това което прави една фирма да изпъкне пред стотиците със същата дейност и “Клиентът” да се връща пак при тях, а не да търси нещо по-добро и ново всеки път.

Търсих страницата на Детски Развлекателен Комплекс (ДРК) “Патиланци”, търсих и все само някакви общи сайтове с информация за всякакви ресторанти, заведения и т.н. ми излизаха с информация за “Патиланци” в Младост 3. Намерих нейде препратки към http://www.patilanci.com/, но там се оказа страница за “Patil Anci” на английски и нищо общо с тях. Явно преди са имали този домейн (имаше БГ сайтове с препратки към него), но са го загубили… Това не говори добре за “сериозна фирма” в БГ. То и част от собствениците явно са се сменили 2009 година.

Оказа се обаче че “Патиланци”-те от някое време вече не са “Патиланци”, а “Палавници”. Имат и нова страница (няма да слагам препратка да не им правим реклама). Но в самата страница  “История” пак се говори само за “Патиланци” и нищо за “Палавници”. Странно, а? Абе дезорганизацията им е толкова добра колкото и обслужването.

Просто повече няма да стъпим там докато както се оказа фирма “Европарк” ООД (БУЛСТАТ: 121681987) е собственик на съоражението. Силно им пожелавам това да се промени скоро.

Е дано и собствениците (СТОЙНЕ МАНОЛОВ МАНОЛОВ, 4500 лв. и КРАСИМИРА АЛЕКСАНДРОВА МАНОЛОВА, 500 лв.) някой ден да се заинтересуват от обратна връзка с клиентите и да вземат мерки ако не искат да останат само в историята като поредния пропаднал БГ проект.

Ама да им се чудиш за какво работят тези. Сигурно да ни веселят просто и да ни обслужват перфектно?

Малко финансови данни:

– към 2007г. натрупана загуба 734 хиляди лева ! ! ! Текуща загуба за 2007г. 90 хил. лева. Приходи общо: 470 хил. лв.

– за 2008г. загуба още 45 хил. лева и приходи общо 498 хил.лв

– за 2009г. – и тъкмо да ударят 1 милион лева загуба и хоп – печалба ? ! ? Точно насред рецесията цъфват с печалба от 169 хил. лева – насред финансовата криза – явно хората са го ударили на забавление и те са станали много добри с намаляването на разходите и увеличаването на приходите и то само от 326 хил. лева приходи??? Не вярвам… Тия са вадели близо 50% печалба???

– за 2010г. – тъкмо са изплували леко и резултатите от новия (а може би стар) подход при обслуването на “торбите с пари” (накратко наричани понякога клиенти) отново е отрицателен – загуба 33 хиляди лева и спад на приходите до 326 хиляди лева.

Силно се надявам някой свестен човек да ги купи, уволни и да започне всичко на ново и на чисто. Мястото си заслужава за целта, но не ходете там за сега!