Смяна на лична карта, шофьорска книжка в КАТ София

Част 1 – Смяна на лична карта

В София община Младост нещата са се пооправили и рабsотата се свършва учудващо бързо за българските административни “услуги” (ако отидеш по никое време, примерно работен ден след 14 часа).

С едно ходене до ЕСГРАОН за смяна на постоянния адрес и в съседната сграда за подаване на документите за новата лична карта нещата са почти готови. Документите са:
– формуляр, който се купува директно от гишето за около 0.50 лв. (към Ноември 2008г.)
– свидетелство за постоянен адрес и копие от него (има копирна машина в сградата – това си е екстра 😉 Обикновено трябва да ходиш нейде из квартала в търсене на копир)
– 2 броя снимки
– документ за внесена такса ( за таксата за издаване на лична карта с обикновена поръчка от 10 лева таксата е 2 лева… пладнешки обир… но това е друга тема)

Въпреки че е обикновена услуга за 30 дена, служителите казват че след 20-тина дни ще е готова картата. Това е добре, а тя е готова даже след седмица… Наистина добре…

Изненада 1
Като отидете да си получавате новата лична карта искат да се подпишете че са Ви уведомили че трябва да си смените и шофьорската книжка в едномесечен срок… Малка изненада с ГОЛЕЕЕЕМИ ПОСЛЕДСТВИЯ. Преди това никой не Ви го казва…
Предполагам понеже съм сменил града на постоянния си адрес… ама знам ли защо искат да се сменя и шофьорската книжка…

Част 2 – КАТ София – или пряк сблъсък с “работещата” българска полиция и по-точно софийското безумие наречено СДВР КАТ София

Ходене по мъките (или по точно в КАТ София).

Ден 1-ви: първо ходене до КАТ София.
Реших да приложа същата стратегия, отидох следобяд с надеждата че ще има по-малко хора и ще мина за по-нормално време процедурата.
Да, ама не… КАТ София, неповторимо изживяване (докато не се наложи да ходите пак там).

1. Хаосът от коли и хора е потресаващ… въпреки че не е пиков момент.
2. Навсякъде стоят напечатани на листове А4 изтървани реплики от болни мозъци – “Тук не е … “, “Първо отидете…”, “Без номерче не обслужвам”(явно им плащат на бройка номерчета)… и т.н.
3. Самоделна машина за раздаване на номерца, която се оказва че има собствена логика и крайно недружелюбен интерфейс. Просто след определен момент номерца не се издават, НО ТОВА НЕ ГО ПИШЕ НИКЪДЕ. Разбираш го от хората които са по-напред в процедурата и чакат реда си… А без номерче не те поглеждат, ти не си човек за тях…

Отказваш се. Явно ще се идва пак….

Ден 2-ри: Отново в КАТ София.
Приятел живеещ наблизо реши да мине преди работа да ми вземе номерче в 9 без нещо в петък… Номерче нема… Опитайте пак в следващия тираж….

Ден 3-ти: Отново в КАТ София – част 2.
Взеха ми номерче понеделник сутринта – двеста и някой… Ужас. Ще падне чакане.
А и в КАТ София имат 3 почивки през деня, нещо от рода 9:45-10, 12:30-13:00 и 14:45-15:00.

Отидох с надежда в 11:30, че току са наближили моя номер, но бяха стигнали до 140-ти… Мъка…
Отидох си с идеята да дойда след почивката им.

Връщам се в 13:45 – има надежда – стигнали са до номер 190.

Към 15:00 идва ред и на моя номер. Отивам на гишето. Булята цъка нещо по допотопния си компютър и накрая каза – ама местоотчетa на книжката ти не е в София…

Изненада 2. Трябва да пуснете молба за преместване на местоотчета в София… Ужааас. Всичкото това чакане, за да ти дадат една молба и да я подадеш на друго гише – 15 – Деловодство.
Там искат да платиш такса от 2 лева (2.60 с банкова такса) за “услугата” че нямат интегрирани системи в КАТ в България и това е в 21-ви век !!! Преместването трае 1 месец !!! Тия хора месеца за нищо го нямат.

Докато си седях във фоайето гледах мониторите поставени да “забавляват” чакащите.
Интересно защо тези монитори не се ползват за запознаване на хората с реда и изискванията за различните “услуги”???
Както и да е… прожектират кадри и клипчета от катастрофи… Няма лошо, може да помогне да се намалят броят им.
Но което ме удиви е че има и реклами…??? Извинете аз мислех, че това е държавна услуга и всички разходи се покриват от държавата??? Кой ли е взел пари за излъчването на тези реклами??? Аз като бях въртяха реклами на коли, застраховки във ВулвИнж и прочее тъпотии. Сигурно за това процедурата е безбожно бавна, за да може всеки да бъде добре облъчен с реклами.

Като не искат да се свърши бързо работа служителите на СДВР КАТ София намират начин. Какво забелязах, ами формуляра се попълва от всеки на гишето, това отнема поне 5 минути поне (в които иначе би било възможно да се обслужат двама човека поне). А някои по-възрастни хорица откарваха и по 10 минути в борба с формуляра.

Но за къде да бърза чиновника. Заплатата е малка, нека поне вършат възможно най-малко работа за нея (нищо че може би нищо друго не могат да работят тези там).
Сигурно имат вътрешен конкурс най-малко обслужени “клиенти” на ден и всеки месец дават бонуси на “най-добрите”…

Ден 4-ти: Отново в КАТ София – част 3.
Добре е човек да има приятели на подходящото място… Един мой приятел, който живее близо до КАТ, ми взе номерче осемдесет и нещо. Беше го взел в 8:04 минути (!!! а отварят в 8:00 май), и по това време вече обслужвали номер 20-ти. Странно как така са успели от отварянето и 20 номера да минат, но това е друга тема.

Отивам към 9:30 и току наближили до моя номер. Значи за час и половина са успели има няма 60 номера да обслужат с 4 гишета!!! Странно а в началото така бързо са работели – за 4 минути 20тина номера… Бързо се умарят явно…

За моя радост след 15-тина минути с този номер дойде и моя ред. Е поне не се наложи да попълвам разни бланки, жената си разпечата какво им трябва от едната система. Учудващо имаха по 2 компютъра. Единия явно за достъп до една мрежа, а другия до друга. Това си е нов начин за внедряване на multitask приложения в БГ 😉 За всяко приложение по един компютър…
Та жената си отпечата някви документи, приложи ги към медицинското ми и ми даде една бележчица ръчно написана да отида с нея на касата да платя.
Какво се плаща за обикновена поръчка (30 дни):
1. Такса за издаване на свидетелство за управление на МПС – обикновена поръчка – 18 лева.
2. Такса за издаване на талон – 1 лев.
3. !!! Такса на банката по т.1 – 2 лева !!!
4. !!! Такса ОТДЕЛНО на банката по т.2 – 0.30лева !!! Да две отделни такси, и то какви по около 15% от услугата!!! Банка да си на наше време…Тези от СИБанк направо са кожодери и половина…
Отделно трябва да отидеш и да платиш и да се върнеш на гишето !!! Нямаш алтернатива примерно да пуснеш плащане от твоята банка като се прибереш у вас. Аз примерно мога да платя тези 19 лева с един превод за 50 стотинки. Но няма как, трябва да се върнеш при булята на гишето с разписка за платените такси иначе нали се сещаш че ако искаш да платиш по друг начин ще трябва да се редиш пак за номерче и т.н.
Както се казва дране като за последно… като им паднеш няма бягане. Не може и предварително да платиш… Питах като чаках първия път.

Това е за сега. Остава да чакам един месец и да си взема книжката. Ако има изненади ще пиша пак…

Военните: 23.Април.2009г.
Книжката я взех без проблеми. Но… има едно НО

Като си смените регистрацията и ако сте имали късмета да сте служили в БГ армията трябва да смените отчета си. Т.е. да ви отпишат от старото военно кръжие и да ви запишат във военното окръжие за съответната нова община. За целта трябва да отидете във военното окръжие по старата регистрация и да ви отчислят. После в седемдневен срок трябва да отидете във военното окръжие на общината по новата адресна регистрация и да се зачислите.
Естествено трудно се намират адресите на всяко военно окръжие.
За град София, община Младост адресът е:

гр.София
жк Младост 3
сградата на община Младост
стая номер 109

Стаята е е където в момента (23.Април.2009г.) е ЕСГРАОН в община Младост, в края на коридора след ГРАО гишетата след една алуминиева врата и пак в края на малкото коридорче в ляво.

Е това е краят…

____________________
25 май 2010г.

Организацията в КАТ става все “по-добра”:
http://sofia.dir.bg/2010/05/25/news6448240.html
Могат да си спестят и те нерви и на хората време и нерви, но ГИ МЪРЗИ ЕДИН НАДПИС да сложат.

Уникални мързели са…
Просто нямам думи.

6 thoughts on “Смяна на лична карта, шофьорска книжка в КАТ София

 1. Лелеее изчетох цялата история, за което ти благодаря, ( знам, че е година по – късно) аз сега съм в подобна мистерия, но ти помогна, особено ме интересуваше това с молбите за промяна на местоотчета. Значи в деловодството се подават и после се редиш за документи. Сега ще е по – зле и от тогава! Айде да си пожелая успех!
  Лек ден!

  1. Е радвам се, че поне един човек е бил по-подготвен за ужаса който го очаква.
   Дано да е по-добре сега (но се съмнявам).

  1. Да, но това го въведоха след като минах одисеята описана по-горе.

 2. Откровено казано, КАТ е едно от нещата, които просто ме накараха да искам да живея в др държава – просто е НЕНОРМАЛНО да ти се налага да си вземеш половин/цял ден отпуска за едно толкова елементарно нещо…да не говорим за това, че както сам си забелязал нямаш гаранция за успех…а пък, че един телефонен номер/уебсайт за информация нямат….ИЗРОДИ! Тотални, пълни, и безкомпромисни изроди!

 3. Поправка: с малко закъснение видях, че вече, слава Богу, Алах, Буда, Шива, и вс. други божества, КАТ имат някакъв уебсайт, но благодарение на самозванец и поради това мнението, че са тотални изроди не се променя 🙂

Comments are closed.