Промяна на име на фирма в талон на лек автомобил (МПС)

Понеже търсих информация и не намерих конкретно за този случай, ето накратко информация за случая и “преживяването” (experience-a от Септември 2022г.):

МПС (лек автомобил) се води на фирма ХХХ ЕООД. Приет е нов съдружник и е променено името на фирмата на YYY ООД.

След публикуване на промяната в Търговски регистър има срок един месец да се променят и талоните на колата (големият и малкия).

Вариант 1:
Ползвате фирма/хора с пълномощно.
Услугата и цената са: “Промяна данни на собственика (имена и адрес) – 50 лв. + 23лв. админ. такса на КАТ”. Таксата на КАТ е 20лв ако се плати с карта, но понеже тук някой друг плаща и трябва да има документ, то минава в брой плащането през клона на банката в КАТ и за това отделно има такса 20лв.

Вариант 2:
Отива управител собственоръчно (или упълномощен човек) и прави промяната на място в КАТ София.
Отива се на гишета 42-45 в КАТ София – това са гишетата в сградата вляво след входа в двора на КАТ (преди голямата сграда за книжки и актове вдъното):

Вземате си номерче от машината и започва чакането. При мен в 9:30 в петък 23.09.2022 имаше 45 номера и отне около 1:30ч. В 11:00 дойде моят ред.

Необходими документи:

  • Голям талон на МПС-то (както му казват: “Свидетелство за регистрация Част I”)
  • Малък талон на МПС-то (както му казват: “Свидетелство за регистрация Част II”)
  • Добре е да носите и извадка/разпечатка от Търговския регистър за актуално име и управител с данните на фирмата. Аз не носех и малко се намуси служителката, но й казах, че всичко е електронно подадено и получено в търговския регистър и нямам нищо на хартия. Тя влезе в Сиела (? явно нямат достъп до търг.регистър) и сама си провери 🙂 Е време е да свикват с електронните регистри!
  • НЕ ТРЯБВА застраховка гражданска отговорност! Не ми я искаха въпреки, че си я бях снимал.

На самата сграда седи тази табела с информация за различните казуси от едно време:

Няма информация точно за моят случай – нито е променян адреса в талона/фирмата, нито гориво, нито съм за дубликат, нито собствеността е променена реално.

Както пише трябва да се носи “Застраховка Гражданска отговорност”, но не ми я искаха.

НЕ се попълва никакъв формуляр. Като се стигне до гишето се дават двата талона и детайли за фирмата и лична карта на управителя и служителката си въвежда по системата каквото трябва и прибира талоните.

ПЛАЩАЙТЕ с карта на гишето, иначе трябва да ходите до гишето на банката за плащане в брой и ще ви вземат 3-4лв такса!

После излизате навън и чакате да ви извикат за готовите талони. Има високоговорител отвън и ако времето позволява е по-добре да се чака навън.

Като ви извикат по име, влизате и си получавате готовите документи.

Ако искате да подкрепите блога, то кликнете върху някоя от рекламите.
Благодаря!